Miből áll a HACCP rendszer kiépítése
Publikálva: 2023.11.23. Írta: ferdinandsorhazA HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, azaz Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzési Pontok) rendszer kiépítése az élelmiszer-biztonság fenntartásának és ellenőrzésének hatékony módszere. A HACCP Tanúsítvány léte egyben hatósági elvárás is minden élelmiszer előállítással, logisztikával, feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás számára. A HACCP rendszer kiépítésének menetére nincs kötelező érvényű előírás, de tartalmának minden esetben meg kell felelnie több hazai és nemzetközi előírásnak is. Az élelmiszer biztonságos előállításának folyamatos garantálásának feltétele az is, hogy a kész rendszert meghatározott időközönként vagy az alapanyagokban és a munkafolyamatokban bekövetkezett módosítások után felül kell vizsgálni és aktualizálni. Éppen ezért előnyös, ha a HACCP rendszer kiépítése erre szakosodott és referenciákkal rendelkező vállalkozás által történik.
A kockázatelemzés annak érdekében történik, hogy azonosítsuk az élelmiszer-biztonságot fenyegető veszélyeket és kockázatokat. Meg kell határozni azokat a kritikus ellenőrzési, vagy beavatkozási pontokat, amik kulcsfontosságúak a fogyasztó egészségének garantálása szempontjából. A könnyebb érthetőség és követhetőség érdekében érdemes ezt egy folyamatábra segítségével ábrázolni a munkavállalók számára. A kritikus ellenőrzési pontoknál intézkedéseket és határértékeket kell meghatározni, és biztosítani kell azok folyamatos betartását. Ha valamilyen probléma vagy hiba merül fel az élelmiszer-biztonságot fenyegető kockázatokkal kapcsolatban, akkor megfelelő javító intézkedést kell végrehajtani. Kiemelkedő szerepe van a dokumentációnak, ami alapján a tevékenységek visszakövethetőek.
A HACCP rendszer kiépítése tehát magában foglalja a konkrét élelmiszeripari tevékenységhez köthető veszélyelemzést, a teljes folyamat során az ellenőrzési pontok meghatározását, a hozzájuk köthető intézkedések leírásával együtt. Meghatározza a szükséges dokumentációt és gondoskodik a felülvizsgálatról. A HACCP rendszer előírásainak követéséhez a dolgozók oktatása is szükséges.
Legutóbbi bejegyzések
- GLS csomagfeladás lépésről lépésre
- Milyen mentális kihívásokkal jár egy költöztetés?
- Kortárs vagy modern képek – mi a különbség?
- Miből áll a HACCP rendszer kiépítése
- Mire figyel egy gondos autószerviz?
- Nem aggódni kell, hanem szervizbe menni – a kormánymű hiba jelei
- A Lego szerepe a közösségi médiában
- SEO nem hagyományos keresőmotorok esetén
- A műanyag redőny telepítésének előnyei
- Stresszes reggeli készülődéseket spórol meg a sminktetoválás
- Pelenka és minden más, ami a pelenkázó asztalhoz kell
- Téli autóbérlés? – Minden, amit tudnunk kell
- Személyre szabott módszerek a társkereső irodákban
- Az esküvői ruha időtlen díszítőeleme: az elegáns csipke
- Hogyan kerüljük el az iPhone szerviz látogatást otthoni praktikákkal?
Archívum
Naptár
h | K | s | c | p | s | v |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |